RECEPTJES MET EEN EIGEN TOUCH

KERST MENU 2023

Apero  

Varotta  lemon ice-bubbel  met hapjes 

 

Voorgerecht

Ambachtelijke  Bubba chorizo kroket met garnituur van zuiderse groentjes en zelfgemaakte chorizo en parmaham chips 

Gegrilde courgette met pesto

 

Hoofdgerecht

Wilde eend  in sinaasappel sausje met een eigen touch van speculaas en Grand Marnier , boschampignons en gestoomd groente-torentje en kroketjes 

 

Dessert

Assortimenten van  verschillende zelfgemaakte tiramisu en ijs 

Recept Wilde eend voor 4 personen

Benodigdheden

  • 2 eendenborsten met vet
  • 1/2 l wildfond
  • sap van 4 sinaasappelen
  • fijngesneden schil van 1 sinaasappel
  • 4 klontjes suiker + 4 eetlepels balsamicoazijn
  • speculaaskruiden
  • Grand Marnier naar smaak

Bereidingswijze

  • Saus (daags voordien)

        Klontjes suiker op een zacht vuurtje laten smelten

        Blussen met de balsamicoazijn 

        Toevoegen sinaasappelsap, wildfond en fijngesneden sinaasappelschil

        Speculaaskruiden en Grand Marnier toevoegen naar smaak

        Laten inkoken totdat de saus dikt

        Eventueel nog speculaaskruiden en Grand Marnier toevoegen

       Afwerken met een klontje boter             

  • Wilde eend (dag zelf)

        Het vet van de eend kruiselings insnijden

        Kruiden met peper en zout

        De eend aan de vet kant goudbruin bakken en omdraaien

        Even verder aanbakken

        +/- 25 minuten laten garen in de oven op 160° (opgelet, iedere oven is       

        anders dus tijdsduur checken !)

        Uithalen en even laten rusten voor het aansnijden

       Ik snij de eend aan en voor het opdienen warm ik hem op in de saus

  • Nota

       Ik heb de eend feestelijk afgewerkt met gekarameliseerde

       sinaasappelschijven in honing en speculaaskruiden en chips van

       eendenborstfilets

       

  • Lekkere extra tip

       Zelfgemaakte eendenborst, chorizo en parmahamchips

       De sneetjes op een rooster in de oven, bekleed met bakpapier, op 160° tot ze 

       lekker krokant zijn. Laten uitdruppen op keukenpapier.

       Lekker, zowel warm als koud !

 

Dit is een heerlijk en feestelijk gerecht dat je in weinig tijd kan klaarmaken.

Ik heb het geserveerd met boschampignons, gebakken in olijfolie, een torentje van gestoomde groentjes en airfryer-kroketjes. Dit maakt het dan ook nog eens een licht verteerbaar gerecht.

 

Veel kookplezier !

Nieuwjaarsmenu 2023-2024 vegetarisch 

 

Apero

Varotta lemon-ice bubble 

Hapjes

Wiloofblaadjes met pittige gemarineerde peer, en gekarameliseerde camembert

Zoete puntpaprika soepje

Zelfgemaakte groenten sushi

Glaasje met een warme mix van spruitjes, linzen, olijf, zongedroogde tomaat en cranberry’s 

Mini veggie pita-puntje

 

Voorgerecht

Assortiment van ambachtelijke Bubba kaaskroket met truffel en kaaskroketjes met Cornet-bier,

vergezeld van geroosterde paprika, gegrilde courgette met zelfgemaakte tomaatpesto, zelfgemaakte parmezaanchips

Groentengarnituur,

Geserveerd met een glaasje Cornet-bier (0% Cornet-bier ook voorzien)

 

Hoofdgerecht

Aziatisch stoofpotje van kastanje en wilde champignons

Rijstpasta met mandarijn

Gewokte groentensliertjes

 

Dessert

Een waaiertje van Italiaanse ijstaart met tiramisu en duo van sorbet ijstaartjes framboos en mango

afgewerkt met frambooscoulis

vergezeld van rood fruit

 

Om middernacht laten we natuurlijk de champagne knallen !

 

 

 

Recept apero Varotta lemon-ice bubbel 4 pers 

vul de blender met

  • 500gr  citroensorbet 
  • 200ml procecco
  • 200ml fruitsap cranberry /appel of andere 
  • limoncello naar smaak 

goed mixen 

 

Ik heb de glaasjes een ouderwets suiker randje gegeven en afgewerkt  met munt en zoete rode gesuikerde kersen .

een leuk aperitief met weinig alcohol ! 

DIt  was een leuke variant op mijn apero van vorig jaar waar ik champagne met limoncello serveerde, deze was wat sterker 😜

 

Tip parmezaan chips
Super  gemakkelijk en heel leuk om een gerechtje iets speciaal te geven 

kaas  grof raspen 

een ovenplaat met bakpapier bekleden en hoopjes kaas erop leggen 

ik doe het met een keuken ring  zodat alle hoopjes dezelfde vorm hebben 

en dan ongeveer 10 min op 160 graden in de oven , wel goed in de gaten houden want iedere oven is anders 

 

 

 

 

 

 

RESTJES DAG

Nieuwjaarsdag hebben we dan tegen de avond nog bezoek en dan verwerk ik alles wat over is in tapa  vorm , lekker gezellig aan het keuken eiland , op een grote houten plank ! 
Na al het feestelijk koken is dit heel nonchalant en relax ! 
En er komen vaak verrassende combinaties  dan op tafel 😛