RECEPTJES MET EEN EIGEN TOUCH
KERST MENU 2023
Apero
Varotta lemon ice-bubbel met hapjes
Voorgerecht
Ambachtelijke Bubba chorizo kroket met garnituur van zuiderse groentjes en zelfgemaakte chorizo en parmaham chips
Gegrilde courgette met pesto
Hoofdgerecht
Wilde eend in sinaasappel sausje met een eigen touch van speculaas en Grand Marnier , boschampignons en gestoomd groente-torentje en kroketjes
Dessert
Assortimenten van verschillende zelfgemaakte tiramisu en ijs
Recept Wilde eend voor 4 personen
Benodigdheden
- 2 eendenborsten met vet
- 1/2 l wildfond
- sap van 4 sinaasappelen
- fijngesneden schil van 1 sinaasappel
- 4 klontjes suiker + 4 eetlepels balsamicoazijn
- speculaaskruiden
- Grand Marnier naar smaak
Bereidingswijze
- Saus (daags voordien)
Klontjes suiker op een zacht vuurtje laten smelten
Blussen met de balsamicoazijn
Toevoegen sinaasappelsap, wildfond en fijngesneden sinaasappelschil
Speculaaskruiden en Grand Marnier toevoegen naar smaak
Laten inkoken totdat de saus dikt
Eventueel nog speculaaskruiden en Grand Marnier toevoegen
Afwerken met een klontje boter
- Wilde eend (dag zelf)
Het vet van de eend kruiselings insnijden
Kruiden met peper en zout
De eend aan de vet kant goudbruin bakken en omdraaien
Even verder aanbakken
+/- 25 minuten laten garen in de oven op 160° (opgelet, iedere oven is
anders dus tijdsduur checken !)
Uithalen en even laten rusten voor het aansnijden
Ik snij de eend aan en voor het opdienen warm ik hem op in de saus
- Nota
Ik heb de eend feestelijk afgewerkt met gekarameliseerde
sinaasappelschijven in honing en speculaaskruiden en chips van
eendenborstfilets
- Lekkere extra tip
Zelfgemaakte eendenborst, chorizo en parmahamchips
De sneetjes op een rooster in de oven, bekleed met bakpapier, op 160° tot ze
lekker krokant zijn. Laten uitdruppen op keukenpapier.
Lekker, zowel warm als koud !
Dit is een heerlijk en feestelijk gerecht dat je in weinig tijd kan klaarmaken.
Ik heb het geserveerd met boschampignons, gebakken in olijfolie, een torentje van gestoomde groentjes en airfryer-kroketjes. Dit maakt het dan ook nog eens een licht verteerbaar gerecht.
Veel kookplezier !
Nieuwjaarsmenu 2023-2024 vegetarisch
Apero
Varotta lemon-ice bubble
Hapjes
Wiloofblaadjes met pittige gemarineerde peer, en gekarameliseerde camembert
Zoete puntpaprika soepje
Zelfgemaakte groenten sushi
Glaasje met een warme mix van spruitjes, linzen, olijf, zongedroogde tomaat en cranberry’s
Mini veggie pita-puntje
Voorgerecht
Assortiment van ambachtelijke Bubba kaaskroket met truffel en kaaskroketjes met Cornet-bier,
vergezeld van geroosterde paprika, gegrilde courgette met zelfgemaakte tomaatpesto, zelfgemaakte parmezaanchips
Groentengarnituur,
Geserveerd met een glaasje Cornet-bier (0% Cornet-bier ook voorzien)
Hoofdgerecht
Aziatisch stoofpotje van kastanje en wilde champignons
Rijstpasta met mandarijn
Gewokte groentensliertjes
Dessert
Een waaiertje van Italiaanse ijstaart met tiramisu en duo van sorbet ijstaartjes framboos en mango
afgewerkt met frambooscoulis
vergezeld van rood fruit
Om middernacht laten we natuurlijk de champagne knallen !
Recept apero Varotta lemon-ice bubbel 4 pers
vul de blender met
- 500gr citroensorbet
- 200ml procecco
- 200ml fruitsap cranberry /appel of andere
- limoncello naar smaak
goed mixen
Ik heb de glaasjes een ouderwets suiker randje gegeven en afgewerkt met munt en zoete rode gesuikerde kersen .
een leuk aperitief met weinig alcohol !
DIt was een leuke variant op mijn apero van vorig jaar waar ik champagne met limoncello serveerde, deze was wat sterker 😜
Tip parmezaan chips
Super gemakkelijk en heel leuk om een gerechtje iets speciaal te geven
kaas grof raspen
een ovenplaat met bakpapier bekleden en hoopjes kaas erop leggen
ik doe het met een keuken ring zodat alle hoopjes dezelfde vorm hebben
en dan ongeveer 10 min op 160 graden in de oven , wel goed in de gaten houden want iedere oven is anders
RESTJES DAG
Nieuwjaarsdag hebben we dan tegen de avond nog bezoek en dan verwerk ik alles wat over is in tapa vorm , lekker gezellig aan het keuken eiland , op een grote houten plank !
Na al het feestelijk koken is dit heel nonchalant en relax !
En er komen vaak verrassende combinaties dan op tafel 😛
